El projecte bàsic d’Espai Cràter i el projecte de co-creació s’aproven en el ple del mes d’agost de l’Ajuntament d’Olot.

 

El procés de co-creació ha estat una peça clau en la definició d’Espai Cràter. Durant sis mesos, més d’una setantena de persones provinents del sector educatiu, social,  turístic, empresa i universitat han treballat conjuntament per a definir les línies estratègiques del projecte, aportacions que ja es poden començar a veure en la forma del projecte bàsic.

Entre altres resultats, cal destacar la missió de l’equipament  per “transformar la societat i la seva relació amb la terra per a regenerar la vida”, els seus valors “pedagògic, creativitat, cooperació, identitat, inclusiu, flexibilitat, responsabilitat, diversitat, innovació, rigorositat, experiencial, regeneratiu, transversal, transcendència, sostenibilitat i transparència”. I els eixos estratègics “sostenibilitat, educació i cultura, recerca + innovació + transferència, crear comunitat, ús públic, relació amb el territori, turisme sostenible, salut i benestar, governança i gestió, comunicació i màrqueting”.

El projecte bàsic deixa entreveure altres impactes directes com l’orientació de la museografia cap a un públic familiar i educatiu, la introducció d’un àmbit específic de sostenibilitat i canvi climàtic, així com, criteris d’accessibilitat en l’espai. Per altra banda, s’introdueix el concepte de disseny per tothom. Es fa l’aposta per un auditori amb capacitat de fins a un centenar de persones amb un escenari flexible, una aula educativa polivalent, l’espai museogràfic i un altell per a desenvolupar projectes amb la població local. A nivell turístic ja es treballa de forma coordinada amb la taula de tècnics i els criteris de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Pel que fa a la gestió energètica i sostenibilitat de l’equipament es fa una aposta per a l’energia geotèrmica. En ser un espai soterrat, les variacions de temperatura seran mínimes, la qual cosa encara reduirà exponencialment la seva necessitat de manteniment climàtic. L’edifici tindrà 1.136 metres2 de superfície útil en la planta principal, i 1.338 sumant l’altell.

Seguint amb aquesta línia, l’estudi d’arquitectes Baena Casamor ha desenvolupat el que serà un nou Parc Urbà per a la ciutat d’Olot. Tindrà 4.000 m2 on els ciutadans podran passejar pel sostre de l’equipament, coneixent alguns recursos naturals de l’entorn, com ara, elements geològics, i de culturals, com murs de pedra seca. Pel que fa a la flora, s’està treballant de forma coordinada amb el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa per així escollir el tipus de vegetació local i més idònia per aquest entorn.

Per altra banda, el projecte museogràfic segueix avançant de forma coordinada amb les empreses guanyadores del concurs, el conveni realitzat amb els vulcanòlegs (Institut Ciències de la Terra Jaume Almera- CSIC), els resultats del procés de co-creació i membres del sector educatiu de la comarca.

El procés de co-creació s’ha aprovat en el ple de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous 29 d’agost. En el plenari també s’ha aprovat de forma inicial el projecte bàsic d’Espai Cràter. S’inicia així el termini per a l’aprovació definitiva, el mes d’octubre, moment en què es licitarà la construcció de l’edifici i la producció museografia. La previsió és que les obres d’Espai Cràter s’iniciïn el mes de gener de 2020, i que es posi en funcionament durant l’estiu del 2021.

Categories: Notícies

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *