El projecte, que preveu la construcció d’un nou centre i l’adequació de l’entorn del volcà Montsacopa, s’emmarca en la darrera convocatòria del  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020.

 

L’Ajuntament d’Olot impulsarà un centre interactiu de coneixement i divulgació del vulcanisme i del Patrimoni de la Zona Volcànica de la Garrotxa, referent a Catalunya i a la Península Ibèrica. Sota el nom d’Espai Cràter, estarà integrat per dos focus complementaris d’atracció: un centre museogràfic de nova generació equipat amb tecnologia audiovisual, situat inicialment a la finca de Can MasPomer, i el patrimoni natural de la Zona Volcànica, amb especial accent sobre el volcà Montsacopa.

L’alcalde Josep M. Corominas ha presentat aquest migdia el projecte en una convocatòria al volcà de Sant Francesc que ha comptat amb l’assistència de la consellera de Governació de la Generalitat Meritxell Borràs. La consellera ha anunciat que el Govern cofinançarà amb 1,85 milions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 el projecte, que compta amb un pressupost de 4 milions d’euros.

“Espai Cràter neix de la voluntat de donar a conèixer els valors dels nostre territori i dels volcans” ha explicat l’alcalde Josep M. Corominas. A través de la innovació tecnològica i de suports informàtics immersius i interactius, vol oferir als visitants experiències d’aprenentatge i coneixement en l’àmbit de la vulcanologia i la descoberta del patrimoni cultural, natural i socioeconòmic de la Garrotxa. El projecte és fruit de l’anàlisi i la planificació estratègica impulsada per l’Ajuntament d’Olot entre els anys 2014 i 2015, que va determinar tres eixos claus per al desenvolupament econòmic i social de la ciutat: la protecció i l’aprofitament sostenible del patrimoni singular de la zona, el reconeixement i l’impuls a la tradició industrial i laboratori viu de formació, a més de l’atracció i la retenció de talent.

Amb la posada en funcionament d’Espai Cràter, prevista per a l’any 2020, l’Ajuntament vol constituir en aquest espai i en connexió amb el centre d’Olot un important pol d’atracció de visitants a la ciutat i la comarca. A més, pel seu caràcter pedagògic i divulgatiu “ha de ser l’espai de referència per als visitants, evitar problemes d’hiperfreqüentació en els espais naturals més sensibles i donar-los a conèixer la resta d’espais que tenen al seu abast dins d’Olot, la Garrotxa i la resta de territori” ha afegit Josep M. Corominas.

L’alcalde ha apuntat que l’Espai Cràter farà valer els volcans de la comarca “com el gran actiu que tenim perquè ens servirà pel gran objectiu de promocionar la ciutat, esdevenint un destí de turisme i oci”. A la vegada, Corominas ha destacat que “des d’un punt de vista formatiu també serà interessant”, ja que, per exemple, aquest projecte permetrà actualitzar el Museu dels Volcans, i ha explicat que així “les escoles i ciutadans interessats en aquest camp podran trobar informació útil sobre què representa el vulcanisme a la nostra civilització”. “Els volcans ens fan únics”, ha reblat.

Espai Cràter ha de contribuir a la generació de nova ocupació, ser un inductor de nova activitat econòmica i millorar l’entorn urbà de la ciutat. El projecte forma part de les accions que l’Ajuntament d’Olot ha previst al voltant d’un dels actius de la ciutat com és el volcà Montsacopa on, en aquests moments, s’està recuperant part del fort de Sant Francesc i dins de l’estratègia de turisme sostenible del territori. Espai Cràter compta amb el suport i el consens del Parc Natural de la Zona Volcànica i Turisme Garrotxa.

Categories: Notícies

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *